divendres, 12 de març de 2010

David Rodríguez, director del Servei Meteorològic de Catalunya: "El missatge transmès va ser suficient per aconsellar l´activació dels mecanismes necessaris per afrontar l´emergència"


David Rodriguez membre de la direcció de EUIA i el PSUC viu
Reproduïm el comunicat emès arran de la nevada

Només els que es dediquen a la predicció meteorològica coneixen la complexitat d´una predicció de neu a cotes baixes a Catalunya. El joc de masses d´aire que es produeix entre l´aire humit i càlid de la Mediterrània i la massa d´aire fred que s´escola per la vall de l´Ebre i per l´Empordà (on el Pirineu és més baix) fa ballar la cota de neu de forma complicadíssima. Cal precisar i combinar entre sí quatre elements: període horari de la precipitació, quantitat de precipitació, cota de neu i gruix de neu que pot quedar al sòl.

D´aquesta combinació n´ha de sortir una predicció, i molta gent desitjaria que fos determinista: sí/no. Però això no és possible els avisos meteorològics que emet el Servei Meteorològic de Catalunya es basen en probabilitat, com estan fent ja, avui en dia, gairebé tots els serveis meteorològics d´arreu del món.

Què va fer el Servei Meteorològic de Catalunya abans de l´episodi de neu de dilluns? En primer lloc va fer un preavís de distribució interna que només arriba a Protecció Civil divendres dia 5 de març alertant de nevades de més de 2 cm a 400 metres per dilluns.

Dissabte dia 6 es va activar un avís de Situació Meteorològica de Risc per diumenge indicant que a darrera hora la cota de neu cauria fins els 200 metres i es va actualitzar el preavís per dilluns. El pronòstic es va reforçar amb un comunicat difós a la pàgina web i enviat als mitjans de comunicació que es titulava “El Servei Meteorològic de Catalunya preveu fred, neu a cotes baixes i temporal marítim”. Diumenge dia 7 es va emetre un avís per dilluns, de neu per sobre dels 200 metres com a valor general, però advertint que ocasionalment podria arribar a nivell del mar. L´avís deia que per sobre dels 200 metres podrien caure fins a 5 cm de neu. A més es va activar un avís d´alt risc (nivell 2) per més de 15 cm de neu per sobre dels 400 metres, més de 30 per sobre dels 800 metres i més de 50 per sobre dels 1000 metres, i un altre avís, també de màxim nivell, per onatge de més de 4 metres. També es va fer un nou comunicat, que es va publicar a la pàgina web i es va enviar als mitjans amb el títol “El Servei Meteorològic de Catalunya activa avisos de nivell 2 per neu i onatge”. Dilluns al matí els avisos van concretar més i la cota de neu es baixava als 100 metres en general, amb l´advertiment de neu a nivell del mar a la meitat sud del litoral i a l´extrem nord-est. En totes les edicions d´avisos de diumenge i dilluns la comarca del Barcelonès estava inclosa dins l´àrea on les precipitacions de neu per sobre dels 100 o dels 200 metres es consideraven probables (probabilitat entre el 30 i el 70%) en algun moment del dia.

Pensem, doncs, que la feina feta va ser bona i que el missatge transmès des del Servei Meteorològic de Catalunya va ser suficient per aconsellar l´activació dels mecanismes necessaris per afrontar l´emergència. I de fet així es va fer. Protecció Civil va actuar en coherència amb els nostres avisos i la coordinació entre les dues institucions va ser en tot moment exemplar.

David Rodríguez Albert, director del Servei Meteorològic de Catalunya.

Entrada destacada

SER COMUNISTA AVUI:

Algunes persones de bona fe em comenten però tu perquè ets comunista,   Doncs aquí faig algunes reflexions de com jo entenc l'...