divendres, 16 de novembre de 2018

Per la Re-municipalización de l'aigua publica de Mollet i a tot arreu.L'aigua és essencial per a la vida per a l'existència de les societats humanes per tant “és un patrimoni que cal protegir, defensar i tractar com a tal”.
El caràcter vital i essencial de l'aigua és també el que ha conduït a l'Assemblea General de les Nacions Unides a declarar, al juliol de 2010, que el dret al proveïment i sanejament adequat és “un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida
La consideració de l'aigua com un ben comú i com a dret humà bàsic exigeix un model de gestió que no se subordini a l'obtenció del benefici privat i que garanteixi l'eficàcia, la solidaritat, l'eficiència, l'equitat, el control democràtic l'experiència ciutadana de les últimes dècades han demostrat que aquest model només pot ser garantit plenament a través de la gestió pública del cicle integral de l'aigua.
El control que exerceixen dues empreses com AGBAR, pertanyent a la multinacional Suez, i que és la concessionària d'Aigües de Mollet i Aqualia, pertanyent al grup FCC, més del 80% del sector de l'aigua privatitzada, la qual cosa afavoreix les pràctiques d'oligopoli. Aquestes companyies disposen d'un poder immens sobre les autoritats locals i autonòmiques amb capacitat d'influir en els plecs de condicions i en la presa de decisions respecte a les concessions.
Si analitzem les conseqüències de les privatitzacions realitzades en l'estat a partir dels anys vuitanta, veiem que en moltes d'elles s'han produït pujades desproporcionades en el preu de l'aigua, incompliments de les clàusules dels contractes, falta de transparència en la seva gestió, emparant-se en el dret a la privadesa de la informació empresarial, disminució de les seves obligacions mediambientals i pèrdua del control efectiu del servei per part de les autoritats municipals. La privatització implica també una disminució de la qualitat de la democràcia en impedir la participació i el control de la ciutadania en la gestió dels serveis de l'aigua.
Enfront d'aquestes dades, és un fet que les empreses públiques ben gestionades són més eficients i compleixen al mateix temps amb els objectius d'equitat social i conservació dels ecosistemes, com ho vénen demostrat des de fa molt temps entitats com EMASESA, EMACSA, EMASA, ACOSOL, Canal d'Isabel II, Consorci d'Aigües del Gran Bilbao, EMALCSA, Aigües del Ter-Llobregat , el Prat de Llobregat , Olesa de Montserrat i un llarg etc., considerades com les empreses de referència de l'Estat espanyol. També en aquestes empreses hi ha molt que millorar pel que fa a transparència, participació pública i responsabilitat ambiental.
Però la defensa de la gestió pública no és suficient si es manté el funcionament actual dels serveis públics de l'aigua. Hi ha defensar un model que combini la qualitat i l'eficiència en la prestació del servei, amb la transparència i la participació ciutadana en la seva gestió. La democràcia ha d'impregnar el funcionament i les actuacions de les empreses públiques de l'aigua participació activa dels treballadors/as SUBROGATS/AS de les pròpies empreses i control públic directe de la ciutadania.
La defensa de la gestió pública de l'aigua és un gran repte, una exigència democràtica i un deure per garantir a la ciutadania el dret humà a uns serveis de proveïment d'aigua potable i sanejament de qualitat.
Defensar el cicle integral de l'aigua com ben públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant el seu mercantilización i la seva conversió en objecte de lucre i d'especulació, així com denunciar quantes activitats vagin encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l'aigua i dels serveis d'aigua i sanejament.
Cal recolzar i ampliar  les lluites que s'estan desenvolupant a Barcelona, Terrassa, LA TAULA DE L'AIGUA DE MOLLET  i altres ciutats de Catalunya i el conjunt de l'estat, contra la privatització dels serveis de l'aigua i per la remunicipalización dels ja privatitzats
Ajudar a implantar nous models de gestió pública de l'aigua que combinin la qualitat i eficiència del servei, amb la transparència i la participació ciutadana.
Les properes eleccions municipals de Maig 2019 serà un bon moment que la ciutadania empoderada triï aquelles candidatures com ELS COMUNS  que portin al seu programa dur a terme la recuperació de l'aigua publica per a la ciutadania i deixi de ser un negoci per a grans multinacionals com SOREA/AGBAR.
Per tant cal aprofitar que el 2020 acaba la concessió de la gestió de l'aigua de Mollet per Sorea/ agbar per recuperar la gestió d'aquest servei essencial per a la ciutadania amb participació democràtica.
Antonio López
Responsable. Moviments socials de Comunistes de Catalunya, Membre del Consell Nacional d´EUíA i Cat en Comú

Entrada destacada

SER COMUNISTA AVUI:

Algunes persones de bona fe em comenten però tu perquè ets comunista,   Doncs aquí faig algunes reflexions de com jo entenc l'...